Koninklijk Harmonieorkest De Ware Vrienden Kortrijk-Dutsel

Nieuws


2019: 190 jaar De Ware vrienden

toegevoegd op 1 juli 2018

In
2019
gaan we onze verjaardag nog eens uitgebreid vieren.

190 jaar en één jaar ouder dan België.

 

musicparty

 

 


In memoriam Theo Van Cauwenbergh

toegevoegd op 20 september 2016

Afscheid van ere-secretaris Theo Van Cauwenbergh

theo_klein

Op 18 juni overleed ere-secretaris Theo Van Cauwenbergh. Hij was pas 75 geworden. Tijdens de uitvaart namen we met volgende tekst afscheid van hem.

 

We wisten dat het er ooit zou aankomen, maar toch was het ook nu weer veel te vroeg. Met Theo verliezen De Ware Vrienden een grote sterkhouder.

Het was onder invloed van zijn kinderen dat Theo een goede dertig jaar geleden lid werd van onze vereniging. Gedurende vele jaren bemande hij trouw de pupiter van de tuba’s. Al snel werd hij secretaris, en hij zou die taak meer dan twintig jaar uitoefenen. Nauwgezet zorgde hij er telkens weer voor dat alle papieren in orde waren, dat de nodige aanvragen tijdig verstuurd werden wanneer we een optreden hadden, dat de kas elke week weer op tijd in De Tromp was voor de repetitie, en ’s avonds veilig terug naar huis keerde ook. Gedurende alle jaren dat hij bestuurslid was – en dat waren er nog meer dan die twintig – was hij bij elk concert, bij elke activiteit, bij elke uitstap. Om te zorgen dat iedereen op tijd zijn bonneke kreeg, dat de zaal in orde was, dat er voldoende drank was, dat er genoeg helpers waren. Ook nadat hij zijn taak van secretaris had doorgegeven, bleef hij ons met raad en daad bijstaan. Een tip hier, een belangrijk detail daar,… Hij kreeg terecht de titel van eresecretaris.

We herinneren ons Theo echter vooral als een warme man. Tot op het laatste, ook als hij al lang niet meer zelf speelde, was hij op elke repetitie aanwezig, ook voor het instaporkest. Hij kende alle jonge muzikantjes bij naam, had elke week wel voor iemand een paar bemoedigende en lovende woorden over. Op elke bestuursvergadering beklemtoonde hij dat een muziekvereniging meer is dan alleen maar een groepje muzikanten. Hij had veel aandacht voor de vele sympathisanten van De Ware Vrienden.

Zelfs toen het de laatste jaren te belastend werd om nog veel werk te verzetten, bleef hij trouw altijd op post. Op elk concert, bij elke activiteit kon hij stil zitten genieten van wat er rond hem gebeurde. Was hij fier om eerst zijn kinderen, daarna ook zijn kleinkinderen hun weg te zien vinden in de fanfare en in het leven. Als een trotse vader en grootvader, als een pater familias zag je hem genieten als hij tussen zijn volk zat.

 

We gaan je missen, Theo. Niet alleen je oog voor organisatie en detail, maar bovenal je warmte, je interesse en liefde voor de mensen rond u. De hoek aan de toog wordt weer een stukje leger. De grote fanfare hierboven heeft er een nieuwe sterkmaker bij. Het ga je goed daar, Ware Vriend.

  


Lidmaatschap 2016

toegevoegd op 3 februari 2016

Wens je ook in 2016 lid te worden van onze vereniging, dan vragen we je graag je lidmaatschap te vernieuwen. 
Dit kan door voor zaterdag 27 februari 2016 je bijdrage te storten op ons rekeningnummer BE57 8600 0585 4435 met vermelding van ‘type vriend' + je ’naam en voornaam'. 

Inschrijven als Steunende “Vriend” kan je reeds voor 8 euro voor het hele werkjaar. Beschermende “Vriend word je door een bijdrage te storten van 20 euro.

Uiteraard kan je ook na 28 februari 2016 nog lid worden van onze vereniging, maar om praktische redenen (aanmaak lidkaarten) verzoeken we je toch om de termijn te respecteren.

Vrienden, familieleden, buren, ... zijn ook in 2016 steeds welkom in onze groeiende vereniging. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! 

Eventuele e-mail-en/of adreswijzigingen kunnen aan ons worden bezorgd via mail naar mail


Hernieuwing lidmaatschap 2015

toegevoegd op 8 december 2014

Een muzikaal werkjaar is bijna voorbij...
De scheurkalender van 2014 wordt dunner en dunner, je huidige lidkaart zal ook weldra vervallen. 
Wens je ook in 2015 lid blijven van onze vereniging, dan vragen we je graag je lidmaatschap te vernieuwen.
Dit kan door voor zaterdag 28 februari 2015 je bijdrage te storten op ons rekeningnummer BE57 8600 0585 4435 met vermelding van ‘type vriend' + je ’naam en voornaam'. 

Inschrijven als Steunende “Vriend” kan je reeds voor 8 euro voor het hele werkjaar. Beschermende “Vriend word je door een bijdrage te storten van 20 euro.

Uiteraard kan je ook na 28 februari 2015 nog lid worden van onze vereniging, maar om praktische redenen (aanmaak lidkaarten) verzoeken we je toch om de termijn te respecteren.

Vrienden, familieleden, buren, ... zijn ook in 2015 steeds welkom in onze groeiende vereniging. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! 

Eventuele e-mail-en/of adreswijzigingen kunnen aan ons worden bezorgd via mail naar mail


The Best of concert in de pers

toegevoegd op 21 november 2014

Wie de krant Het laatste nieuws van 21 november openslaat zal in het regionale nieuws een artikel vinden over het concert The Best of de ware vrienden.

Lees ook de online versie:

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-holsbeek/de-ware-vrienden-brengen-best-of-a2127422/


In memoriam Felix - Féke - Smets

toegevoegd op 11 november 2014

Op 5 november overleed Felix Smets. Féke, zoals we hem allemaal kenden, was jarenlang muzikant bij De Ware Vrienden. Hij was een begaafd bugel speler die er ook mee voor zorgde dat het harmonieorkest meer is dan een groep muzikanten bijeen. We zullen zijn spitse en vaak guitige opmerkingen missen. En zijn danstalent, want hij kon walsen als de beste.

Toen zijn gezondheid het niet mer toeliet om volop mee te spelen, was hij nog altijd een graag geziene gast bij onze optredens. Ook hij genoot er van, om nog eens bij te hoop te kunnen zitten.

Het ga je goed, Feke. Geniet er hierboven van om samen met Roger en de vele andere Ware Vrienden die je zijn voorgegaan een aireke te spelen.

Feke - kleiner formaat


Winnaar tombola eetdag

toegevoegd op 14 oktober 2014

Tijdens de eetdag was er een tombola, waarbij je 2 kaarten voor het herfstconcert kon winnen.

Fons Verheyden uit Kessel-Lo is de gelukkige winnaar. Hij krijgt 2 gratis toegangskaarten voor het concert op zondagnamiddag.


Smuldag wordt Eetdag

toegevoegd op 17 september 2014

12 oktober 2014 EETDAG

Verandering van spijs doet eten. Daarom zal de smuldag met de pannenkoeken, balletjes met krieken, spek met eieren vervangen worden door de jaarlijkse eetdag.

Op het menu staat nu stoofvlees, koude schotel of vol-au-vent. De keuken zal nu ook open zijn vanaf 11u30. Voor de zoetebekken is er nog altijd een vieruurtje voorzien. De pannenkoeken, ijs of taart... zijn nog steeds om de vingers af te likken.

Affiche Eetdag 2014


Vakblad voor muziekliefhebbers

toegevoegd op 18 juli 2014

De overkoepelende organisatie VLAMO (Vlaamse amateurmuziek organisatie) verspreidt 2-maandelijks een tijdschrift. Hierin staan artikels over het verenigingsleven, muziekinstrumenten enz.
Zeer interessante lectuur voor bestuursleden maar ook voor alle muzikanten. Nu ook online te vinden:

http://vlamo.be/klankbord-digitaal 


Lidmaatschap 2014 en Emailadres

toegevoegd op 14 februari 2014

Een werkjaar is voorbij, je huidige lidkaart is dan ook vervallen. Wens je ook in 2014 lid blijven van onze vereniging, dan vragen we je graag je lidmaatschap te vernieuwen. Dit kan door voor vrijdag 28 februari 2014 je bijdrage te storten op ons rekeningnummer BE57 8600 0585 4435 met vermelding van ‘type vriend' + je ’naam en voornaam'. 

We doen ook een oproep om je vrienden, familieleden, buren, ... aan te sporen om lid te worden van onze vereniging. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde! Uiteraard kan je ook na 28 februari 2014 nog lid worden van onze vereniging, maar om praktische redenen (aanmaak lidkaarten) verzoeken we je toch om de termijn te respecteren.

Eventuele e-mailwijzigingen kunnen aan ons worden bezorgd via mail naar mail


Nieuwe foto's online

toegevoegd op 22 december 2013

Er staan 3 nieuwe albums online.

Neem een kijkje achter de schermen van de voorbereidingen van de herfstconcerten.

Een week nadien was het traditioneel ons ledenfeest. Iedereen genoot van lekker eten en leuke animatie.

2 weken hadden we hoog bezoek!

 

Veel kijkgenot!


Prijs Slogan De Ware Vrienden

toegevoegd op 7 december 2013

Vang je vrijwilligers in een leuke slogan. Met deze oproep lanceerde de provincie Vlaams Brabant in het voorjaar een slogancampagne om het vrijwilligerswerk in de kijker te zetten. Niet minder dan 330 organisatie namen deel aan de wedstrijd. 10 organisatie werden genomineerd voor hun opvallende slogan en die van de De Ware Vrienden was er bij.

De prijs werd uitgereikt op 5 december.

http://www.vlaamsbrabant.be/welzijn-gezondheid/vrijwilligers/nieuws-winnaars-campagne-vrijwilligers-2013.jsp


Foto's van kermisweekend online

toegevoegd op 26 oktober 2013

Ga eens kijken bij het onderdeel Foto's en geniet terug van ons geslaagd Kermisweekend!

Hou alvast 24 en 25 mei vrij om terug te komen genieten van het kermisweekend!


Petanquetornooi Vlaamse Kermis

toegevoegd op 10 juni 2013

HOLSBEEK - Na de eerste poging vorig jaar zorgde het harmonieorkest De Ware Vrienden voor een tweedaagse kermis in Kortrijk-Dutsel. De Mars door het dorp en het petanquetornooi waren de grote nieuwigheden.

Met de eerste uitgave van de kermis vorig jaar wonnen de organisatoren en wedstrijd buitengewone buurt van de Koning Boudewijnstichting. Dat was een stimulans om het dit jaar wat grootser te zien. Te merken aan de opkomst tijdens het kermisbal zit er nog heel wat toekomst in deze formule. Ook het zondagprogramma bood een breed gamma aan amusement, gekoppeld met enkele optredens.

 

bron: www.nieuwsblad.be


Voortaan twee kermisdagen in K-D

toegevoegd op 11 januari 2013

HOLSBEEK - Nu het Koninklijke Harmonieorkest De Ware Vrienden met hun buurtproject laureaat werden van de wedstrijd georganiseerd door de Koning Boudewijnstichting en de regionale TV, willen ze de komende kermis uitbreiden tot twee dagen.

Er is ook al een datum vooropgesteld: zaterdag 25 en zondag 26 mei. Het staat vast dat er op zaterdag een concert gegeven wordt door het harmonieorkest en er komt ook een kermisbal. Zondag wordt meer een familiedag met een petanquewedstrijd, een Vlaamse kermis en een concert door het instaporkest.

De initiatiefnemers van het kermisproject waarmee De Ware Vrienden werden genomineerd en uiteindelijk ook de meeste stemmen achter hun naam kregen willen langs deze weg iedereen nog eens bedanken voor de steun die zij mochten ondervinden. Dankzij die ondersteuning heeft de kermis in Kortrijk-Dutsel weer een toekomst.

 

bron: www.nieuwsblad.be


Kermisproject valt in de prijzen

toegevoegd op 21 december 2012

KORTRIJK-DUTSEL - Het koninklijk harmonieorkest De Ware Vrienden kreeg de meeste stemmen en de geldprijs van de Koning Boudewijnstichting voor hun kermisproject. Dit jaar organiseerde De Ware Vrienden voor het eerst opnieuw een buurtkermis in het dorpscentrum.

De Ware Vrienden was een van de zes genomineerden in de provincie Vlaams-Brabant van het initiatief ‘Buiten Gewone Buurt’ van de Koning Boudewijnstichting. De zes projecten kwamen uitgebreid aan bod op de regionale televisiezenders ROB-tv en Ring-tv. De kijkers mochten stemmen en kozen resoluut voor het kermisproject van De Ware Vrienden uit Kortrijk-Dutsel. Misschien is het optreden van dirigente Ria Van Ermen enkele weken geleden tijdens het Eén programma ‘Iedereen Beroemd’ ook wel een stimulans geweest om voor De Ware Vrienden te kiezen. De indiener van het project, Natalie Vansweevelt, kan het bijna niet geloven. ‘Wij zijn heel gelukkig en dankbaar. Dit is een beloning voor de vele medewerkers die van dit initiatief iets tof gemaakt hebben. Het is het bewijs dat je met teamwerk een buurt of dorp in beweging krijgt’, zegt ze.

Eigenlijk komt het idee van de vernieuwde kermis van muzikante Din Deca. Tijdens de werken voor de dorpskernvernieuwing bleven de kermisattracties weg, en dat betekende enkele jaren geleden het einde van de kermis in Kortrijk-Dutsel.

Het harmonieorkest De Ware Vrienden is wel altijd een kermisconcert blijven organiseren. Maar na enkele jaren wilde men meer. ‘Geen traditionele kermismolen of schietkraam, maar iets wat de mensen aansprak en bij mekaar kon brengen. Muziek blijft de rode draad in het gebeuren, maar we zochten naar veel randanimatie, waarbij we zoveel mogelijk doelgroepen op het oog hadden. We mikten zowel op gezinnen als senioren, jeugd en kinderen. Een ideale kans voor nieuwe inwoners om kennis te maken met de buurt. We dienden het project ook in bij de Koning Boudewijnstichting die financiële steun verleent aan projecten die uitgaan van de bewoners en bijdragen tot de kwaliteit van het samenleven in buurten en dorpen’, verduidelijkt Natalie Vansweevelt.

Volgend jaar wordt de kermis uitgebreid naar twee dagen op 25 en 26 mei.

 

bron: www.nieuwsblad.be - GGH


Iedereen Beroemd

toegevoegd op 2 november 2012

Woensdag kwam een cameraploeg van Iedereen Beroemd langs tijdens de repetitie. Ze maakten een reportage over de 4 generaties Van Ermen als dirigent bij De Ware Vrienden. Onder volle belangstelling repeteerden ze voor het Herfstconcert op 17 en 18 november. De reportage is te zien op woensdag 7 november.

De cameraploeg van Iedereen Beroemd aan het werk.


Picknick in Harmonie

toegevoegd op 10 september 2012

HOLSBEEK - Aan de voet van het pittoreske Kasteel van Horst zorgden afgelopen zondag elf harmonieën voor de muzikale omkadering van een picknick ten voordele van de MS Liga Vlaams-Brabant en Brussel.

Het was het resultaat van een intergemeentelijke culturele samenwerking (IGCS) tussen zes gemeenten Aarschot, Haacht, Holsbeek, Rotselaar, Tielt-Winge en Scherpenheuvel-Zichem. ‘Het opzet van deze Picknick in Harmonie is tweeledig’, verduidelijkt IGCS-projectleider Guido Peers. ‘Op de eerste plaats willen we een belangrijk deel van ons roerend erfgoed, met name harmonieën en fanfares, ondersteunen. Velen onder hen bestaan al meer dan 100 jaar. Bij het publiek roepen zij echter jammer genoeg vooral een sfeer van oubolligheid op, hetgeen zeker niet het geval is. We hopen de mensen via dergelijke initiatieven van het tegendeel te overtuigen.’ De opbrengst wordt aan een goed doel geschonken. Dit jaar is dat de MS Liga. Mede dankzij het mooie weer waren dan ook tal van hongerige picknickers naar de grasvelden rond het kasteel afgezakt.

 

bron: www.nieuwsblad.be


100 jaar Van Ermen dirigent

toegevoegd op 15 februari 2012

De Ware Vrienden uit Kortrijk-Dutsel, een van de oudste fanfares van het land vieren dit jaar een opmerkelijk jubileum. Reeds honderd jaar wordt de groep muzikaal geleid door een Van Ermen, 4 generaties op rij.

Désiré Van Ermen werd aangesteld tot muziekmeester eind 1911, begin 1912. Hij bleef het stokje zwaaien tot in 1948, één jaar voor hij overleed. Zijn zoon, Emile Van Ermen nam de taak van dirigent over en bleef dit tot in 1961, toen hij jammerlijk overleed in een verkeersongeluk. Diens zoon Julien (pas 23 op dat ogenblik) volgde hem op en in 1994 gaf hij de dirigeerstok door aan zijn dochter Ria, die nu nog steeds zowel het harmonieorkest als het instaporkest muzikaal leidt. Want het dient gezegd, de rol van dirigent beperkt zich niet alleen tot het zwaaien met een stokje. Hij (of zij) is namelijk ook verantwoordelijk voor de muziekkeuze en voor de muzikale opleiding van de spelende leden. Al wordt die laatste rol de laatste jaren eerder door de muziekacademie verzorgd. Maar toch is het in het instaporkest dat de jonge muzikanten hun eerste ervaring op doen in het samen spelen, en daarbij is de taak van de dirigent zeker niet te onderschatten.

Het feit dat een muziekvereniging meer dan honderd jaar geleid wordt door opeenvolgende generaties van dezelfde familie is zo uniek, dat dit ook passend gevierd werd op 3 februari 2012. Na een ontvangst in het gemeentehuis door burgemeester Hans Eyssen en schepenen Ann Spaepen en Rudy Janssens werd er verder gefeest en gemusiceerd onder leiding van Julien en Ria in de thuiszaal van de vereniging, zaal De Tromp. 

Er loopt tijdelijk een gelegenheidstentoonstelling in de inkomhal van het gemeentehuis. Aan de hand van foto’s, documenten en memorabilia wordt de geschiedenis van 100 jaar dirigentschap door de familie Van Ermen voorgesteld. Deze tentoonstelling is vrij te bezichtigen tijdens de openingsuren van het gemeentehuis.

 

Bekijk zeker ook het fotoalbum van de avond.

bron: website CD&V Holsbeek


Hoog bezoek

toegevoegd op 4 december 2011

"Wat gebeurt er nu?!" moeten veel van onze muzikanten gedacht hebben toen ze vorige vrijdag de Tromp binnenkwamen. Een man met een lange witte baard trok plots alle aandacht naar zich toe. De Ware Vrienden kregen een bezoekje van Sinterklaas en Zwarte Piet.

De Sint was erg onder de indruk van het geslaagde concert en het grote aantal muzikanten. Ze stonden gelukkig allemaal in zijn grote boek. Een voor een mochten de verschillende instrumentengroepen een praatje slaan met de goedheilige man. Op het einde van het bezoek werden alle muzikanten beloond voor hun harde werk met een zakje vol snoep en ander lekkers. En de zak… die bleek gelukkig niet nodig te zijn.


Vijfde keer Joy of Youth

toegevoegd op 16 juli 2011

Op zaterdag 7 mei 2011 speelde het instaporkest voor de vijfde keer een "Joy of Youth" concert. Deze keer waren we te gast op het schoolfeest van de basisschool De Gobbel. In een aantal nummers toonden de beginnende muzikanten (de meeste spelen tussen de 2 en 5 jaar muziek) hoe je op een plezante manier mooie muziek kan maken. Want daar draait het om bij het instaporkest: plezier maken in het samen musiceren.

Artikel schoolfeest klein


100 jaar Van Ermens in de krant

toegevoegd op 16 juli 2011

Ons harmonieorkest wordt dit jaar exact 100 jaar geleid door de familie Van Ermen. In het interview in Het Laatste Nieuws vertellen vader Julien en dochter Ria over het dirigeren.

Artikel Van Ermens klein formaat


Spaghettidag in het Nieuwsblad

toegevoegd op 15 april 2011

Spaghetti 2011 Nieuwsblad


Artikel in de Passe-Partout

toegevoegd op 16 december 2010

Als er één vereniging opvalt in het kleine Kortrijk-Dutsel, is het wel Het Koninklijk Harmonieorkest De Ware Vrienden. Het is gesticht in 1829 en neemt nog steeds een belangrijke plaats in binnen de gemeente.

Zo begint het artikel in de Passe-Partout. De rest van het artikel kan je hier lezen (pdf).

  • Sponsorsmeer ...

  • Activiteitenmeer ...

  • Nieuwsmeer ...

Beheer: KauThink CMS  |  Ontwerp: JJT Developments